Säkerhet
Säkerhetsarbetet under Rally-SM – en garanti för trygghet och kvalitet.
![Vägvisare](https://static.wixstatic.com/media/41c874_19503b03f99a47b9af3fb8e9e377143f~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/16%20(2).jpg)
Säkerheten är en central del av Rally-SM, och genom ett strukturerat och omfattande säkerhetsarbete strävar vi efter att skapa en trygg miljö för både deltagare och publik.
Här är några av de viktigaste insatserna som görs:
Tracking
Det finns tracking trustning i alla tävlingsbilar, där man kan följa bilarnas framfart i skogen. Denna utrustning larmar med automatik säkerhetsfunktionärerna om bilen av någon orsak skulle stanna efter sträckan. Det är en utrustning som medger en tvåvägskommunikation, där även dom tävlande med snabba enkla svepningar på enheten också manuellt kan larma om en olycka inträffat och vad man behöver för hjälp. Tävlingsledningen kan också skicka korta textmeddelande till en specifik tävlande för att snabbt få fram information. Det är samma beprövade system som SM nyttjat tidigare år, med den stora skillnaden att SM-gruppen sköter systemet på egen hand från 2025.
Erfarna säkerhetsfunktionärer på plats
Förbundet utser en specifik säkerhetsfunktionär, med gedigen erfarenhet och kompetens. Denna person ansvarar för att säkerställa att trackningssystemen och deras larmfunktioner fungerar korrekt. Dessutom har de kunskap att samverka med räddningstjänst och sjukvård både före och under tävlingarna, vilket säkerställer en gemensam förståelse och effektiv kommunikation – "man ska tala med bönder på bönders vis"
Rakel
Säkerhetsfunktionärerna inne på HQ nyttjar RAKEL som kommunikationssystemet för att dirigera räddningsfordon och ambulans utefter tävlingsbanan. RAKEL är ett mycket tillförlitligt kommunikationssystem som all blåljuspersonal som polis, brandkår och ambulans använder till vardags.
Rätt personer på rätt plats
I skarpa lägen är det ovärderligt att ha kompetentapersoner som vet hur de ska agera vid allvarliga olyckor. Den av förbundet utseddasäkerhetsfunktionären är en trygghet med sin erfarenhet av sådana situationer.
Räddningsbilar redo att rycka ut
Vid starten på varje sträcka står det en räddningsbil redo att direkt rycka ut om larmet går, till en olycka som drabbat en tävlingsbil längs sträckan. Denna bil är bemannad med personal som till vardags är brandmän med utbildade med kompetens inom sjukvård. Detta för att man på ett professionellt sätt, på mycket kort tid, kan göra den första insatsen. Beroende på hur
stort tävlingsområdet är så finns det olika mängd ambulanser smart utplacerade placerade. Detta är ambulanser som enbart har som uppgift att "serva" tävlingen, och inte gå på några ordinarie larm. Även detta för att dom tävlande skall få en så snabb och professionell hjälp det bara går att få.
Biträdande tävlingsledare med helhetsöversikt
En gemensam biträdande tävlingsledare följer med genom hela SM-serien. Dennes roll är att stödja arrangörerna i svåra beslut och processer, vilket skapar en röd tråd i säkerhetsarbetet över samtliga deltävlingar.
Domarens nya roll
Under tävlingen finns en dedikerad domare på tävlingens huvudkvarter (HQ). Denna domare fungerar som ett stöd för tävlingsledningen, särskilt i säkerhetsrelaterade frågor.
Noggranna säkerhetskontroller innan start
En ordinarie domarbil kör igenom sträckan 60 minuter före start för att kontrollera publikavspärrningar, anslutningsvägar och andra säkerhetsaspekter. Därefter följer en publiksäkerhetsbil 20 minuter före startfältet, för att fokusera på publikens placering. Denna bil, som är en svensk anpassning av FIA:s Safety Car-koncept, har befogenhet att tillsammans med den av
förbundet utsedda biträdande tävlingsledaren stoppa eller stryka en sträcka om säkerhetsnivån för publiken inte uppfyller kraven.
Innovativa rapporteringsverktyg
Genom användning av QR-koder kan tävlingen samla in detaljerad information om olyckor och incidenter. QR-koden öppnar olika nivåer av rapportering beroende på händelsens karaktär, vilket underlättar analys och uppföljning.
Teknisk inspektion av tävlingsbilar
Samtliga tävlingsbilar granskas av tekniker innan tävlingen avslutas. Detta ger en helhetsbild av eventuella incidenter och säkerhetsaspekter som behöver adresseras.